שחקנים על 4 : "הטולר"
מאת : מרגריטה
מאת : מרגריטה
הפעם אציג את גזע הכלבים הידוע בשם:
"נובה סקוטיה דאק טולינג רטריבר" או בכינויו "טולר".
מכירים את התופעה הזאת כשאתם מתעניינים במשהו מסוים ואתם מתחילים לראות אותו פתאום בכל מקום, זה מה שקרה לי כשהתחלתי להתעניין בכלבי הטולר.
ההכרות הראשונה שלי עם הטולרים הייתה בתערוכה בהולנד ולא במגרש הפריזבי.
גילוי נאות, אני מכורה לכלבים ג'ינג'ים ורואים את זה לפי הכלבים האישיים שלי.
טיילתי עם חברה שלי יחד עם אקליפס הכלבה שלי וחצי האח שלה פיפר שגם באותו צבע כמו הבורדרית שלי שהוא ee red.
מישהו שאל אותנו האם אלו "טולרים"?
צחקנו והמשכנו, אבל זה גרם לי לחשוב עם איזה גזע של כלבים הם התבלבלו וחשבו שאלו הכלבים שלנו.
לכן החלטתי לבדוק את הנושא וחפשתי איפה "הטולרים" מוצגים בתערוכה, מצאתי את הזירה שבהם הם הוצגו וראיתי כלבי רטריבר קטנים בצבע ג'ינג'י, שובבים וקצת נבחנים, אבל סה"כ נתנו תדמית של גזע כלבים מאד נחמד ומתוק.
זהו היה המפגש הראשון שלי עם כלבי הנובה סקוטיה דאק טולינג רטריבר או בשם הקצר שלו "טולר".
כעבור כמה שנים שכבר החלתי לשחק פריזבי, ראיתי באחת מאליפויות אירופה, שחקנית אחת עם טולר. והדבר שהכי היה מעניין לראות הוא סגנון המשחק שלהם.
אם הייתי צריכה להגדיר את הסגנון הוא היה שילוב בין התנועתיות של כלבי רטריבר שונים בשילוב עם רועה אוסטרלי, כלומר עבודת צוות של כלב אתלטי ושרירי מעט כבד ללא קפיצה גבוהה מידי.
ההופעה הייתה מרשימה ותפסה את תשומת הלב, כך הכרתי את ורוניקה אוברסקובה וכלב הטולר שלה.
לאחר מכן פגשתי בישראל כלבה נוספת שהייתה רטריברית אמיתית וחיה להביא ולהחזיר חפצים מהמים, בהמשך יצא לי להכיר עוד שתי נקבות נוספות.
כשהתחלתי ללמוד פריזבי באירופה, הגעתי להתמחויות מקצועיות בפולין, והתחלתי להבחין עד כמה הטולרים פופולאריים שם ואנשים משחקים איתם פריזבי
ככלבנית מקצועית הסקרנות התגברה עלי והחלטתי לחקור על הגזע הזה לעומק, והדרך הכי טובה בעיניי לעשות זאת היא לראיין את השחקני פריזבי שמגדלים ומתאמנים איתם, לשוחח עם מגדלים ושופטי כלבים שחיים ונושמים את הגזע.
מבחינתי כשחקנית פריזבי מקצועית הדבר הכי מסקרן היה לראות איך אותם מגדלים ושחקנים רואים את הגזע בתוך עולם התוכן של הפריזבי כלבים.
כדי להבין באמת גזע של כלבים קודם כל חשוב להכיר את ההיסטוריה שלהם ולמה הם נועדו לעשות:
כלבי הטולר כפי שאנו מכירים אותם פותחו בקהילה של ליטל הארבור בנמל יארמוט, נובה סקוטיה, קנדה קצת מעל מיין שבארצות הברית קרוב מאד לניו פאונדלנד ולאיזור לברדור, שעל שמם נקראים עוד שני גזעי כלבים מפורסמים
הגזע פותח קרוב לוודאי סביב תחילת המאה ה -19. הגזע נודע במקור בשם הארוך "כלב הברווז של הנהר הקטן" או "הטולר יארמוט" על שם הנהר שבסביבתו פותח.
השם "טולר" מגיע מהמונח של האנגלית העתיקה של ימי הביניים " Tolling" שפירושו "למשוך" או "לפתות".
יש תיאורים לפרקטיקה הזאת עוד מהמאה ה -17 של ציידים באי נובה סקוטיה המשתמשים בכלבים לצורך פיתוי ברווזים בטבע.
בעבר בני אדם היו יותר מחוברים לטבע ולהתנהגות בע"ח, הציידים ראו את התנהגות הציד של השועלים בטבע, מתנהגים בהתנהגות משחק לאורך קו החוף של הנהרות והאוקיינוס, הציידים הבינו שהשועלים מתנהגים כך כדי למשוך את סקרנות הציפורים שמתקרבות לחוף כדי לצפות ולפקח על התנהגות השועלים, השועלים ניצלו את ההתנהגות הזאת כדי לשפר את הסיכוי לתפוס כך טרף ולצוד את ציפורי המים.
בהשראת הצלחת השועלים, הציידים החליטו לפתח ולהרביע גזע כלבים שיחקה את פעולת השועלים ואילפו על ידי זריקת מקלות וסלעים לתוך המים במטרה שהכלבים ישיבו את המקלות והסלעים אליהם.
.
המקורות המדויקים של הטולר אינם ידועים, קרוב לוודאי ומדובר בכלבים מסוג ספניאל וסתר מוקדמים שנכחדו, כלבים מסוג רטריבר, וקולי אולי הוכנסו לתערובת וסביר גם להניח שמקורות הגזע בטיפוס כלבים שידוע כ St. John's Water Dog שנכחד כעת וכלבי Dutch tolling Kooikerhondje שעדיין קיימים כיום ושמשו בעבר ככלבי פיתיון לעופות מים.
כיום הטולר ידוע ומוכר ככלב בינוני עם פרווה בינונית ארוכה בצבע ג'ינג'י עם כמה כתמים לבנים בבית החזה וכפות רגליים.
כדי להבין מה חושבים עליהם שחקני פריזבי, ראיינתי 4 אנשים שקשורים לגזע,
את Jagoda Matejzsuk - מגדלת טולרים מפולין ושחקנית פריזבי, Mitchell Laurentzen ו Roxy זוג ובעלים לטולרים לוקי וסטיקס מהולנד
ואת Veronika Ubraskova- שופטת של תחרויות USDDNבדרגה 4
ואלו השאלות שהם נשאלו והתשובות שקבלתי מהם על החיים עם כלבי הטולר:
איך הגעתם לעולם הפריזבי עם הטולר שלך ?
Jagoda Matejzsuk
מגדלת טולרים מפולין ושחקנית פריזבי: למעשה הכלב הראשון שלי בעולם הפריזבי היתה לברדורית שחורה קאלה. היא הכניסה את כל הלב לספורט הזה. קאלה היתה יותר כלבה של אמי, אז רציתי כלב לעצמי. חיפשתי כלב מושלם עבורי ומצאתי טולר הג'ינג'י.
Mitchell Laurentzen – לטולר שלנו קוראים לוקי והוא בן 6 מהולנד.בפריזבי אנחנו יותר מ 4,5 שנים.
לאימוני הפריזבי הגענו כי חפשנו תחליף לספורט כלבני במקום אימוני גאן דוג – כלבי צייד, מצאנו בית ספר לכלבים שהעביר שייעורי פריזבי ושאלנו אם נוכל לבוא לראות מה זה
בת זוג של מיטצ'ל Rox- אני הבעלים של טולר בשם סטיקס:
עם הטולר הראשון שלנו החבר שלי התחיל עם אימוני כלבי צייד "גאן דוג", אחרי שנה וחצי הוא רצה משהו שונה וביקר בבית ספר לכלבים והם העבירו שיעורי פריזבי וכל הגענו לספורט
Veronika Ubraskova - שופטת של תחרויות USDDNבדרגה 4 ובעלים לטולרים –
כן, התחלתי את הדיסק דוג עם כלבת טולר ראשונה שלי בשם אבי.
מדוע בחרתם בכלב מסוג טולר?
Jagoda - בחרתי בטולר, בגלל כמה סיבות, תמיד ידעתי שאני רוצה שיהיה לי כלב רטריבר אחר, אז חיפשתי ביניהם. מצאתי את הטיפוס "הקטן ביותר" מבין הרטריברים וקראתי עליהם. מאוד אהבתי שהם בגודל בינוני, חכמים, הם נולדו לעבוד עם בני אדם ומה שבאמת נהדר - הם ממש שובבים ומדליקים, אבל גם מאוד ממוקדים במשימה. עם אימונים טובים הם נהדרים בפריזבי, אז החלטתי לקחת נקבה וכך הגיעה אלי כלבת הטולרית הראשונה שלי שקראתי לה ויווה
Mitchell – אנחנו בחרנו בנובה סקוטיה דאק רטריבר ממסיבות רבות
(גודל, אופי, אנרגיה, צדדיות). פריסבי לא היה אף אחד מהם אז, כי מעולם לא שמענו על זה.
Rox - רצינו גזע אינטליגנטי אבל לא היינו מהמעריצים של הבורדר קולי או רועים אוסטרלים. חמי הכיר אנשים שיש להם טולרים, אז הלכנו להסתכל והתאהבנו בגזע.
Veronika – רציתי גזע פעיל ואנרגטי שהיה קל לאילוף ואוהב לשחק ולהחזיר חפצים וצעצועים
Jagoda - אני חושבת שהצד החזק ביותר הוא שמדובר בכלבים שאוהבים לעבוד עם בני האדם ומחפשים קשר. יש להם רצון עז לשמח את בעליהם. אם יש לך קשר טוב וחזק עם הכלב שלך, אפשר לעשות הכל. כמו שהזכרתי קודם אני מעריצה את הרצון שלהם לשחק, זה ממש חמוד בעיניי.
Mitchell - לוקי אוהב לשחק יחד איתי. הוא אוהב לרדוף אחר דברים, הוא תמיד ממוקד וקורא היטב את השפת הגוף שלי, הוא יודע לחשב מהלכים ומצבים בצורה מוצלחת והוא עושה רק דברים כשהוא יודע שהם בטוחים. צעדים קטנים באימון חשובים מאוד עם לוקי.
Rox - אני אוהבת את זה שהם נותנים בכל אימון את כל מה שיש להם לתת
Veronika - אני חושבת שזה בעיקר תלוי הרבה בהעדפות השחקנים. מבחינתי זה הייצר הטבעי של הטולרים להחזיר חפצים, אבל מעל הכל אני אוהבת את השמחה והרצון שלהם להשתעשע ולשחק לא משנה מה הם עושים. בזכות הרצון הזה להשתעשע המשחק עם כלבי הטולר הוא תמיד כייף, יש להם גישה ליצנית וקומית וזה מה שעושה אותם, קלים לאימון טריקים ועוד, אבל חשוב להבין שגישה כזאת מיועדת לאנשים שמחוברים לאופי הזה ואוהבים סגנון יותר חופשי של עבודה 😊
מהו החיסרון שלהם ככלבים לעבודת הפריזבי ?
Jagoda - הצד החלש ביותר?... ובכן ... אני חושבת שהם לפעמים חכמים מדי, כשמאמנים אותם אי אפשר לחזור איתם על אותה משימה יותר מידי פעמים כי אחרי כמה חזרות הם משתעממים, אחרי החזרה השלישית הם כבר מבינים מה מצופה מהם ואז הם מנסים לשפר את המהלך או לאלתר כדי שיהיה יותר מעניין.
Mitchell - הדרייב של לוקי לדיסק עצמו אינו גבוה במיוחד. הוא מתחיל להביא כשאני מרים את הדיסק או כשהוא זז מכיוון שהוא נזרק / מתגלגל. כאשר הוא על הריצפה, ללא תזוזה, הוא ישאיר את הדיסק שם, אין עניין, אבל זה רק עם לוקי, עם סטיקס זה שונה לחלוטין. קשה לגרום לטולר לעשות דברים 'חסרי תועלת' . אם יש לו רעיון שזה יכול להיות מהיר ויעיל יותר בדרך אחרת או בלי צעדים מיותרים נוספים הוא ינסה את זה. ואם הטולר לא רואה סיבה טובה למה לעשות משהו, הוא לא יעשה זאת.
Rox - הם לא קפצנים הכי גדולים. יש שחקנים עם סוגי כלבים אחרים שיש להם 5 מתוך 6 ואלטים ברוטינת הפריסטייל שלהם. זה לא משהו שטולרים היו עושים
Veronika – לגזע יש באופן טבעי "פה רך" ועדין הם לא מפעילים כוח על הפריזבי ואם רוצים את זה צריכים לעבוד איתם על הנושא
5. האם אתם מכירים בעלי כלבים אחרים שמשחקים פריזבי עם כלבי טולר ?
Jagoda - כן, אני מכירה שחקנים אחרים עם טולרים. בפולין יש כמה שחקנים שמתחרים עם טולרים. ראיתי גם במדינות אחרות כמה טולרים. לא כל כך הרבה לעומת גזעים פופולארים אחרים, עם זאת עם הזמן והחשיפה לגזע רואים יותר ויותר כלבי טולר שנכנסים לעולם הפריזבי.
Mitchell - אנו משחקים עם טולרים בעצמנו. ראינו אולי בערך 4-5 טולרים במהלך השנים האחרונות.
Rox - אני מכירה אחת מצ'כיה ואחת מגרמניה, אבל היא מיקס של טולר עם אוסי.
Veronika - מדי פעם אני רואה מישהו עם טולר בתחרות. פרט לכלב שלי, ראיתי בגמר העולמי של USDDN – את הכלב קראש של צ'יפ בייקר, יש כמה שחקנים ברוסיה עם טולרים, בהולנד, בצ'כיה, בעבר הייתי היחידה שמשחקת ומתמודדת עם הגזע הזה בתחרויות, אך לאחרונה יותר ויותר אנשים לוקחים גורי טולר במטרה לשחק איתם פריזבי. אבל בפולין יש הרבה מאוד כאלה. פולין היא כמו DiscDog Tollerland 😀.
האם גם הכלבים הבאים שלכם יהיו טולרים והאם תשחקו איתם פריזבי?
Jagoda - נכון לעכשיו יש לי 3 טולרים (ויווה, פרים, הרו). עם כל השלושה אני עושה פריזבי ואני מתמודדת בתחרויות אני אוהבת את גזע הטולרים, אז אני די בטוחה שהכלב הבא לפריזבי יהיה גם מסוג טולר.
Mitchell - כן! רק בגלל הגזע עצמו. כמובן שאנחנו מקווים שכל הכלבים שלנו יאהבו פריסבי, ואנחנו חושבים שכלבים מבוגרים שמשחקים פריסבי גורמים לצעירים להתרגש מכך, אבל אם הטולר הבא שלנו לא יאהב פריזבי אז נחפש ספורט אחר לשחק איתו / איתה.
Rox - אני מאוהבת בטולרים אז תמיד אבחר בגזע הזה, ואם הם לא יאהבו פריזבי, חבל אבל אחפש ספורט אחר לעשות איתם.
Veronika - רק עכשיו לקחתי את גור הטולר החדש שלי בסוף אוגוסט 😁
לסיכום אכתוב גם את דעתי האישית לגבי טולרים :
מדובר לדעתי בגזע של כלבים מדהימים, מי שמתחבר לאופי של קבוצת הרטריברים ורוצה גזע דומה אבל בגודל בינוני בהחלט שווה לקחת אותו בחשבון.
מכוון שאין המלטות בארץ תצטרכו לשקול להביא גור מאירופה, רוסיה או ארה״ב.
כמו בכל דבר, חשוב מאוד למצוא מגדל אמין, ישר, אחראי ומנוסה כי להביא גור לישראל מאירופה אפשר רק מגיל 4,5 חודשים, כך שמפספסים המון תקופות קריטיות לחשיפת הגור לכן חשוב מאוד לדבר אם המגדל לגבי חשיפה מוקפדת ונכונה בחודשים הראשונים שהגור/ה עדיין נשמרים אצל המגדל, תשקיעו עוד כמה מאות יורו אבל תהיו בטוחים שהגור עובר חשיפה. אומנם אני עצמי לא הבאתי כלב מסוג טולר, אלא בורדרים אבל גם אני סיכמתי מראש עם המגדלים איזו חשיפה אני דורשת לגורים ומה צריך לעשות איתם לפני שהם מגיעים אלי לישראל
דגש חשוב נוסף שצריך להקפיד עליו הוא נושא הבריאות, בגזע יש בעיות אפילפסיה, בעיות עיניים ואגן תורשתיות. חשוב לשאול את המגדלים לגבי הבריאות של ההורים, האם בוצע צילום אגן ובדיקות גנטיות נוספות, ולוודא אלו בעיות התגלו בשושלת ואלו לא.
אני אישית מאד התרשמתי מהגזע.ואפילו שקלתי כמה פעמים להכניס נובה סקוטיה דאק רטריבר ללהקה לי ואולי יום אחד זה יקרה.
מדובר בגזע שובב ומתוק שאוהב לשחק, אוהב לרצות את הבעלים שלו ובעל חוש הומור .
אם תכניסו אחד כזה לחיים שלכם אני בטוחה שתהנו לא רק בלשחק פריזבי אלא בחבר שמח ובעל גישה חיובית לחיים
מקווה שנהניתם לקרוא
אוהבת אתכם
מרגריטה
| ||